Merchandising Nedir?

19 Aralık 2019
merchandising_nedir

 

Perakendeciler, müşterileri daha fazla ürün satın almaya teşvik etmek için satış stratejilerini kullanırlar ve bu kâr oranlarının artışını sağlar. Merchandising, bu amaçla yapılan satış ve tanım faaliyetidir. Kelime anlamı olarak ‘’mağazacılık’’ anlamına gelir ve birincil amacı müşterilerin daha çok ürün alınması için teşvik olmasını sağlamak üzere stratejiler uygulamaktır. Kısaca ‘’merch’’ olarak adlandırılan mağazacılık, ürünler mağazaya teslim edildiği andan alıcının ürünü raftan almasına kadar geçen süreçten sorumludur.

Merchandising Avantajları

Perakendecilerin sahip olduğu ürünlerin daha çok ve hızlı satışını sağlayan mağazacılık, etkili stratejileri kapsar. Perakendeciler, etkili bir mağaza düzeni oluşturarak, satmak için en iyi ürünleri seçerek, bu ürünleri cazip bir şekilde düzenleyerek ve rekabetçi bir şekilde fiyatlandırarak satışlarını artırmak

·       Artan satışlar

Mağazacılık uygun şekilde kullanılırsa, perakende satışlar ve her işletmenin tek hedefi olan gelir üretimi üzerinde olumlu bir etki yaratabilir. Yer, fiyatlandırma, ürün paketleme, teşhir, düzenleme ve promosyon pazarlaması gibi tüm teknikler yalnızca müşterilerin alışveriş deneyimini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda satışları da artırır. Ayrıca, işinizi genişletmeden veya mağazanızı yenilemeden mağazadan daha fazla kar elde etmenize yardımcı olur. İnsanlar kendilerini iyi hissettikleri bir yerde alışveriş yapmayı severler. İyi mağazacılık, müşterilerinizin alışveriş için tekrar tekrar mağazanıza gelmesini sağlayacaktır.

·       Daha çok müşteri

Merch, alışveriş amacıyla pazara gelmeyen müşterileri mağazaya getirmek için etkili bir tekniktir. Artan müşteri yoğunluğu, daha fazla satış yapma şansını artırır. İnsanlar dışarıda gördüklerinden, reklamlardan ve pazarlama tekniklerinden etkilenerek mağazaya yönelir. Bakımlı araziler, parlak tabelalar, bakımlı bir perakende yapı ve temiz bir park yeri gibi her şey, bir müşterinin mağazanızda alışveriş yapma kararı almasına yardımcı olan faktörlerdir. Müşterilerin mağazada bir şey satın alıp almayacakları, mağazanızdaki fiyatlandırmaya, ambalaja ve ürün hattına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

·       Daha iyi düzenleme

Rafları, koridorları, mağazanın alanının genel düzenini ve ekran fikstürünü yeniden düzenlemek, merchandising’in büyük avantajlardandır. İç mekan basit ve düz olmalıdır, böylece müşteriler ürünleri bulmak için fazla uğraşmak zorunda kalmazlar ve almak istediklerini kolayca ulaşabilirler. Etkili bir strateji size daha fazla ve esnek alan avantajları sağlar. Bu alanı artan müşteri yoğunluğunu verimli bir şekilde yönetmek için kullanabilirsiniz. Böylece, alışverişinizi müşterileriniz için yorucu bir deneyimden ziyade keyifli hale getirebilirsiniz. Uygun ürünleri kullanarak daha fazla müşteri çekebilir ve markanızın algısını müşterilerin gözünde artırabilirsiniz.

Merchandising Stratejileri


·       Entegre Ticaret

Ürünleri kategoriye göre entegre etmek alışverişi kolaylaştırır. Örneğin, doğal organik ürünleri muadil ürünlerin yanına yerleştirilebilir. Bu strateji, alışveriş yapanların ihtiyaçlarını en iyi karşılayan öğeyi değerlendirmek ve seçmek için ürünleri yan yana karşılaştırmasını kolaylaştırır. Müşterilere bir seçenek sunmak, kaliteli ve sağlıklı ürünün sunduğu ek değeri kolayca takdir etmelerini sağlar. Bu, aynı zamanda, kategori satışlarını büyütmeyi ve müşteri sadakatini arttırmayı da sağlar.

·       Göz Seviyesi Stratejisi

Merchandising, göz seviyesi strateji uygulayarak müşterilerini daha çok ürün almaya teşvik eder. Bu sayede almak istediği ürün için raflara yönelen alıcılar göz seviyesinde teşvik edici ürünler ile karşılaşır. Strateji üst ve alttaki raflarla genişletilir. Örneğin organik ürünlerin üstündeki ya da altındaki raflara çevre dostu ürünler yerleştirilebilir.