Oryantasyon eğitimi, bir işletmeye yeni işe alınan personellerin işe alışması ve işletmeye uyum sağlaması için düzenlenen eğitimdir. Bir işletmede oryantasyon eğitimi yoksa yeni personeller ilk günlerinde ne yapacağını bilemez. Ayrıca çevresindeki kişilerle iletişim kurmakta çekinebilir. Bu durum yeni işe girenler için zorlayıcı ve psikolojik olarak yıpratıcı bir süreç olabilir.
İşe yeni alınan personeller için oryantasyon süreci titiz bir şekilde planlanmalıdır. İşe yeni alınan kişilerin diğer personellerle tanıştırılma süreci, şirketteki bölümleri ve uygulamaları tanıması oryantasyon sürecinin bir parçasıdır. Bu sayede yeni personeller işletmeye kısa süre içinde uyun sağlayabilir. Bu süreç profesyonel bir bakış açısıyla planlanırsa hem işletme hem de personel için faydalı olacaktır.
Oryantasyon Eğitimi Nasıl Yapılır?
Oryantasyon eğitimi mutlaka doğru şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır. Oryantasyon eğitimi adımları şu şekildedir;
1. Ön Hazırlık Süreci: İnsan kaynakları uzmanları çalışma yerini ve ekipmanları hazır hale getirir. Personel için kurumsal mail ve telefon numarası belirlenir ya da işini yapması için gerekli unsurlar hazır hale getirilir. Yeni personel için personel kimlik kartı hazırlanmalıdır. Ayrıca kurum içi iletişim araçlarıyla işe yeni başlayan personel hakkında diğer çalışanlara da bilgi verilmelidir.
2. Şirketin Tanıtılması: İşe yeni giren personele öncelikle işletmenin tarihçesi, organizasyon yapısı, üst yönetim bilgileri, üretilen mal ve ürünler, hizmetler ile ilgili genel bilgiler sunulur.
3. Personel Haklarının Söylenmesi: Personele maaş ödeme tarihleri, maaş ödeme yöntemi, tatil günleri, izin durumu, ulaşım yöntemleri, çalışma saatleri ve molalar hakkında detaylı bilgi verilir.
4. Personellerle Tanışma: İşe yeni başlayan personel kendi departmanı başta olmak üzere gerekli tüm personellerle tanışır. Öncelik yöneticiler ve en yoğun iletişim kuracağı çalışanlardır.
5. İş Detaylarının Belirtilmesi:Oryantasyon eğitimi sürecinde personele yapacağı işle ilgili bilgiler de verilmelidir. Kişinin yapacağı işler ve tüm sorumluluklarından bahsedilir. Daha sonra iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgiler verilir. Ardından işin amacı ve gizlilik durumları belirtilir. Ayrıca işini yerine getirirken irtibat halinde olması gereken diğer iş grupları tanıtılır.
6. Eğitim Planlaması:İşletmelerde iş süreci farklı olabilir. Bu yüzden de işletmenin ve işin türüne göre personele özel bir eğitim planlaması yapılır. Personelin yapacağı işe alışabilmesi adına eğitimler özel olarak planlanır.
7. Mesleki Oryantasyon Eğitimi:İşe yeni giren personel bulunduğu departmanın iş akışı, yöneticinin çalışma şekli ve işini yaparken gerekli olacak tüm konular hakkında eğitilmelidir. Mesleki oryantasyon bir insan kaynakları uzmanı gözetiminde deneyimli bir personel ya da yönetici tarafından verilebilir.
Oryantasyon eğitimi bir işletmede yeni personellerin çalışma ortamına alışabilmesi adına çok önemlidir. Bu yüzden titiz bir şekilde planlanmalıdır. Pro Tanıtım olarak oryantasyon eğitimleri konusunda profesyonel çözümlerimizden yararlanabilirsiniz.