İNSAN KAYNAKLARI UZMANI NASIL OLUNUR?
"İnsan kaynakları uzmanı nasıl olunur?” sorusunu yanıtlamak için öncesinde doğru ve detaylı bir şekilde insan kaynakları uzmanı kısacası İK uzmanı kimdir,İK uzmanı ne yapar,şirketteki görevi ve tanımları nelerdir,İK uzmanı maaşları nelerdir?” gibi soruları yanıtlayarak başlayabiliriz.
İnsan Kaynakları Uzmanı Ne Demek?
İnsan kaynakları uzmanı nedir,kimdir diye bakacak olursak çağımızda hem kamu hem de özel sektörde şirket ve şirkette çalışanlar arasındaki iletişimi sağlayan,işleri yöneten kısacası personel yönetimi olarak ele alabiliriz.Günümüzde kamu alanlarında veya özel sektörde insan kaynakları departmanının istihdamı oldukça fazladır.İK departmanı, çalıştığı şirkette işe alım, işten çıkartma, arşiv tutma,maaş ve primleri hesaplama kısacası çalışan personelin çalıştığı işletmede ki her türlü işlerini planlayan ve uygulayan kişidir.
İnsan kaynakları departmanı, insan kaynakları ile ilgili tüm işlerin ve görevlerin sorumuluğunu alan departmandır.Buna ek olarak, İK departmanı diğer tüm departmanlar ile iletişim halindedir.Şirketin hem vizyonu hem de misyonu açısından oldukça önemli bir rol oynar.
Bununla birlikte daha fazla uzmanlık gerektiren birçok misyonu da taşımaktadır. 1980 yılından itibaren yükselen bir ivme göstermiştir. Yirminci yüzyılın son çeyreği bu alan için yükselme devri olarak tanımlanmaktadır. Bu yükselişle beraber akademik çevre ve uygulamacıların çalışmalarında da önem kazanmaya başlamıştır.
İnsan Kaynakları Uzmanının Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?
Genel olarak insanlar, İK uzmanını sadece işe alım sürecinde mülakatları yürütmesiyle ve bu süreçte çok etkili rol oynamasıyla tanısa da, aslında insan kaynakları uzmanının şirkette pek çok önemli görevi ve sorumluluğu vardır.
İnsan kaynakları uzmanı, şirket yönetimi ile şirketteki çalışanlar arasında ki iletişimi sağlayan ve bunu en iyi şekilde yönetmeye çalışan kişidir.
İnsan kaynakları uzmanını, hem işe alım sürecini yürüten kişi olduğundan, hem de şirketin güçlü bir işgücü oluşturmasını sağlayan kişi olduğundan sorumlulukları fazla ve zorludur.
İnsan kaynakları uzmanının yukarıda da bahsedildiği gibi en bilinen görevi aslında herkesin çok kolay sandığı ama aslında bir hayli zor olan işe alım sürecini yönetmektir. Sosyal platformlardan iş ilanını doğru şekilde oluşturup açık olan pozisyon için gerekli olan nitelikleri eksiksiz bir şekilde anlatabilmesi, başvuru yapan kişi ile yaptığı mülakatta açık pozisyonu doğru bir şekilde aktarabilmesi, yüzlerce başvuru arasından en uygun olanların seçilip mülakata çağırması ve daha sonrasında da ilana başvuran adaylar arasından en uygun olanını seçebilmesi olarak baktığımızda İK uzmanının yönettiği bu sürecin aslında o kadar da kolay olmadığını görebilmekteyiz.
İnsan kaynakları uzmanının görev ve sorumluluklarından kısaca bahsedecek olursak şu şekilde gösterebiliriz:
· Personel ihtiyacını belirlemek.
· Personel ihtiyacı bulunan açık pozisyonlar için çeşitli platformlarda iş ilanını oluşturmak.
· Başvuralar arasından en uygun özgeçmişi olan adayları tespit etmek.
· Aday ile yapılacak olan mülakat sürecini yönetmek.
· Şirket içinde çalışanın iş adaptasyonu yani ortantasyon sürecini sağlamak.
· Personelin çalışma performansını sürekli olarak değerlenirip daha iyiye gitmesine yönelik stratejiler oluşturmak.
· Personelin ihtiyacına yönelik eğitimler planlamak.
· Personelin izin ve mesai saatlerini düzenlemek,takip etmek.
· Personelin çalışma performansı doğrultusunda rapor hazırlamak.
· Personelin sigorta işlemlerini takip etmek ve sosyal kurumlar ile iletişimde olmak.
· Personelin maaş ve primini hesaplamak.
· İşe başlangıç ve işten ayrılış sürecindeki personelden istenen gerekli evrakların arşivini yapmak.
İnsan Kaynakları Uzmanı Nasıl Olunur?
Türkiye'de bulunan üniversitelerin büyük bir bölümünde İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü mevcuttur. İnsan Kaynakları Uzmanı olabilmek için üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler veya İşletme gibi fakültelerindeki, "İnsan Kaynakları Yönetimi” bölümünde eğitim görmek gereklidir. Fakat İK uzmanı olmak için sadece bu bölümden mezun olmak zorunludur diyemeyiz.
İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde bulunun işletme, iktisat, sosyoloji, çalışma ekonomisi gibi bölümlerden mezun olanlar da insan kaynakları uzmanı olabilmektedir. Tüm bu bölümlerden mezun olan insanlar, İK departmanı için eğitimli kişiler olabilir.
Kariyer hedefini bu yönde belirlemiş ve bu alanda daha da uzmanlaşmak isteyen insanlar eğitim alarak veya kurslara kaydolarakta kendini bu alanda geliştirebilir ve sertifika sahibi olabilir.
İnsan Kaynakları Uzmanında Olması Gereken Kişisel Özellikler ve Yetkinlikler Nelerdir?
Başarılı bir insan kaynakları uzmanı olmak için kişinin sahip olması gereken kişilik özellikleri ve iş becelerinin bazıları şunlardır:
· İyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır.
· Oluşan sorunlara hızlı,pratik ve etkili bir şekilde çözüm üretmeli ve gerektiğinde insiyatif kullanabilecek yetkinliğe sahip olmalıdır.
· İş akışı,personelin çalışma performansı hakkında doğru bir hamle yapabilmek için güçlü bir şekilde gözlem yapabilmelidir.
· Düzgün ve akıcı bir diksiyona sahip olmalı, aynı zaman da jest ve mimiklerini kullanabilmelidir.
· Analitik düşünme yeteneğine sahip olmalıdır.
· Yüksek özgüvene sahip olmalıdır.
· Mesleki açıdan sürekli kendini geliştirmelidir.
· Sağduyulu, güvenilir ve etik olmalıdır.
· Zaman yönetimi, takvim takipleri gibi süreç ile ilgili detayları takip etmek.
· Ekip çalışmasına uyumlu olmak.
· Microsoft Office programlarına hakim olmak ve aktif bir şekilde kullanmak.
· Sosyal kurumlar (örneğin SGK) gibi kurumların mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmak.
· Hem öğrenmeye hem de kendini ve şirketi sürekli geliştirmeye açık olmak.
· Belge,evrak ve bildirge düzenleyip, bunların takibini yapmak.
· İş hukuku hakkında yeterli bilgiye sahip olmak.
İnsan Kaynakları Uzmanı Nerelerde Çalışabilir?
"İnsan kaynkaları uzmanı nerelerde çalışabilir?", "İnsan kaynakları uzmanı iş imkanları nelerdir?" diye cevaplayacak olursak; öncelikle İK uzmanlarının iş imkanları oldukça fazladır. Bu kişiler, kamu ve özel sektör olarak pek çok farklı yerde kendilerine iş bulabilir. Genel listeleme yapacak olursak İK uzmanlarının iş alanları;
-Kurumsal firmalar
-Devlet kurumları
-Özel sektörde İK departmanı
-Sivil toplum kuruluşları
-İşe alım departmanları
-İstihdam Büroları
Bunlara ek olarak,İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünden mezun olan kişiler, yüksek lisans eğitimini tamamlayıp üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyen olarak görevini devam ettirebilir.
İnsan Kaynakları Uzmanı Maaşları Ne Kadardır?
"İK uzmanının maaşları ne kadardır?” diye soracak olursak, kıdemi ve görev yaptığı şirkete,kişinin yetkinliği ve donanımına bakılarak değişkenlik gösterebilir. Fakat 2022 yılında insan kaynakları uzmanının maaşları ortalama 6.500 ile 15.000 arasında değişmektedir.