Hibrit Çalışma Modelinin Avantajları Nelerdir?

10 Kasım 2022
hibrit_calisma_sisteminin_faydalari_ve_gelecegi_2x_1668083811

Hibrit Çalışma Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Son yıllarda,özellikle pandemi ile tanıştığımız yıllardan sonra, ülkemizde son derece popüler ve tercih edilen bir çalışma modeli olarak hibrit çalışma sistemi, işverenler ve çalışanlar tarafından en çok tercih edilen çalışma sistemi haline gelmiştir. İnsanların son yıllarda cevabını en merak ettiği sorulardan bazıları ise "Hibrit çalışma sistemi nedir?”, "Hibrit çalışma ne demek?”, "Hibrit çalışma sisteminin avantajları nelerdir?” gibi sorulardır. Gelin hep birlikte hibrit çalışma modelini detaylı bir şekilde ele alalım.


Hibrit Çalışma Modeli Nedir?

Öncelikle, "Hibrit çalışma modeli ne demek” sorusunun cevabını öğrenmekten başlayalım.Hibrit çalışma modelin, haftanın belirli günleri ofise giderek, belirli günleri ise evde kalarak çalışılan bir çalışma modelidir.Hibrit çalışma modelini yarı ev,yarı ofis olarak özetlemek mümkün.Bu çalışma şekli sayesinde, çalışanlar ofise giderek sosyalleşebilmesinin yanı sıra , evde oldukları günlerde ise kendilerini daha konforlu hissettikleri bir ortamda çalışarak motivasyon ve performanslarını arttırırlar.

Yapılan anketler, insanların kendilerini en verimli ve aynı zamanda da en rahat hissettiği çalışma modelinin hibrit olduğunu bizlere göstermektedir.Bu sonuçlardan sonra şirketler hibrit çalışma modelini daha çok benimsemiş ve uygulamaya başlamıştır.


Hibrit Çalışma Modeli Nasıl Uygulanır?

Hibrit çalışma modelinin gerek evden çalışılacak gün sayısı olarak ,gerek ofisten çalışılacak gün sayısı olarak belirli bir gün sayısı yoktur. Bu gün sayısı şirketlere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bazı şirketlerde haftada 1 ya da 2 gün evden çalışılırken, bazı şirketlerde 2 hafta 1 evden çalışma olarak gün sayısı belirlenmektedir.

Çalışma günleri, şirkette bulunan departmanlara göre de değişiklik göstermektedir.Bazı şirketlerde hibrit çalışma modeli tüm şirket için geçerli olurken, bazı şirketlerde ise sadece belirli departmanlarda uygulanır. Genel olarak şirketler, önemli ve yüzyüze yapılması gereken toplantılarda ofise gelinmesini talep etmektedir.


Hibrit Çalışma Modelinin Avantajları Nelerdir?

"Hibrit çalışma modelinin avantajları nelerdir?” sorusunu yanıtlayacak olursak karşımıza birçok avantajın çıktığını söylemek mümkün. Bu çalışma modeli, işveren ve çalışan açısından iş verimliliği ile ilgili birçok avantaj sunmaktadır. Bunlardan bazılar ise;

 

       ·  Çalışanın Üretkenliğinin ve Verimliliğinin Artması

Hibrit çalışma modeli, çalışanlara esnek saatler ve çalışanın kendisi için ideal çalışma ortamını hazırlamasına yardımcı olur.Kişininkendini en iyi hissetiği şekilde düzenleyebildiğibir çalışma ortamı, bir çalışanın özellikle kendi görevlerine odaklanıp daha üretken olmasında çok etkili bir rol oynar.Yapılan araştırmalar, hibrit çalışma modelini uygulayan şirketlerde çalışan insanların zaman ve mekan konusunda esneklik sağladığı için perofrmanslarında 2 kat artış olduğunu göstermektedir.

·   Şirket Giderlerinin Azalması

Bir ofisin aylık olarak birçok masrafı vardır. Örnek verecek olursak; bilgisayarlar,yazıcılar,ofis temizliği,faturalar,kira ve çalışanların tüketmesi için yiyecek ve içecekler gibi pek çok gider mevcuttur. Tüm bu giderler düzenli olarak kullanıldığında aylık masrafta artış olabilir.

Hibrit çalışma modelinde, ofiste bulunma sayısı gün olarak daha az olduğundan şirketin aylık giderlerinde tasarruf edilebilir. Ofis giderlerinde ki tasarrufu sadece gün olarak değil, modelin uygulandığı belirli departmanlarda ofiste bulunan kişi sayısı da azalır ve bu da ofis giderlerinin azaltılmasında pozitif bir etki yaratır.

·    Çalışanların İş-Yaşam Dengesini Düzenler

Remoteyani uzaktan çalışmak, insanları sosyalleşmekten alıkoyar. Tam zamanlı home-office çalışan insanlar genel olarak iş ortamından ve iş arkadaşlarından uzak kaldığı için üretkenliği azalır aynı zamanda da işe karşı olan sorumluluğunda kopukluklar meydana gelir.

Tam zamanlı ofiste çalışmak, sosyalleşme ve iş ile alakalı durumlarda iletişimin kolaylaşmasını sağlar. Ama bazı çalışanlar ideal çalışma ortamını ofiste kendine yaratamaz.

Hibrit çalışma sisteminde, çalışanlar hem sosyalleşir hem de kendine en ideal çalışma ortamını yaratabilirler. Yani özetleyecek olursak, çalışma hayatı onları izole etmez.

·  Şirket İçindeki İşbirliğinin Artması

Şirket içinde birçok farklı departman bulunmaktadır. Bu departmanda bulunan ekipleri belirli bir saatte bir araya getirmek maalesef çok kolay değildir. Hibrit çalışma,dijital ortamda zoom,Google meet vb. gibi online toplantı yapılabilecek platformlarda birçok departmanı bir arada buluşturarak kriz yönetme,beyin fırtınası ve birlikte çalışma gibi durumlarda kolaylık sağlar.Böylece günler hatta haftalar öncesinden tarih ve saat belirleyip herkesi bir odada toplamak yerine, bir toplantı linki sayesinde işler daha da hızlı çözüme kavuşur.

·  Sosyal Mesafeyi Korur

           Çağımızın en önemli sorunlarından olan salgın hastalıkların oluşturduğu pandemi dönemlerinde sosyal mesafe oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır.                Özellikle çalışanların birbiriyle sürekli fiziksel temas halinde olduğu ofis ortamının yanında, ofislerine ulaşım sağlamak için kullandıkları toplu taşıma araçları                    hastalığın bulaşmasında oldukça riskli bir noktadır.

           Hibrit çalışma modeli ise pandemi koşullarında bu gibi riskleri neredeyese yarı yarıya indirir. Bu modelde, ofiste veya dışarıda bulunulması gereken süre daha               az olduğu için de birçok şirket bu modeli tercih eder.Bu çalışma modelinde, sağlımız için sosyal mesafeye dikkat etmek daha kolaydır.

·  Ulaşım Masrafları

Hibrit sistemin nasıl uygulandığına bağlı olarak her gün ofise gitmemek , çalışanın yol masraflarının azalmasında olumlu bir etki bırakmaktadır.

Çalışanlar her gün ofise gitmediğinden akaryakıt masrafları veya toplu taşıma için ödenen ücretten tasarruf etmektedir.

Ulaşım ücretlerinden yapılan tasarrufun sadece çalışanları etkilediğini düşünmek doğru olmaz. Çalışanlarının yol masraflarını karşılayan şirketlerde gün sayısı azaldığından ödenen para miktarını o oranda azaltabilir. Çalışanlarına servis ile ulaşım imkanı sunan şirketler ise aynı oranda benzinden tasarruf edebilir.

Günümüzde hibrit çalışma modeli hem çalışan hem işveren tarafından en çok tercih edilen çalışma modelidir. İlk başlarda bu sistemin verimsiz ve disiplinsiz olacağı düşünülsede, zamanla doğru ve planlı uygulandıkça hem çalışan hem de işveren bu sistemin pozitif etkilerini gözlemlemiştir.

Çalışanların performansı ve verimliliği artarken, şirketlerin hem giderleri azalmıştır hem de yüksek performans sergileyen çalışanları barındırdığı için şirketin de performansı artmıştır.