Etkili Satış Nasıl Yapılır?

10 Ekim 2022
sat_konulu_makaleler

Güçlü ve etkili bir satış tekniği geliştirmek bir şirket için en önemli faktörlerden bir tanesidir. Etkili bir satış stratejisi olmadan şirketler rakipleri ile rekabet içeren davranışlara giremez ve sebepten ötürü büyüme kaydedemez. Şirketler içerisinde var olan kendini kanıtlamış satış taktikleri yeni şirketlerde deneme yanılma yoluyla da test edilebilir. Bu işlemin yapılması için satış ekibi yöneticileri risk alabilen, sorumluluk sahibi kişiler arasından seçilmelidir. Bir satış ekibi yöneticisinde var olması gereken sorumluluklardan bir tanesi şirketin satışını ve karını arttırabilecek etkili bir satış stratejisi geliştirerek uygulamaya koymaktır. Etkin bir şekilde yönetilebilen satış süreçleri sadece ve sadece uzun saatler üzerinde yoğunlaşarak gerçekleştirilen çalışmalar değildir. Birçok satış ekibi sonuç alacağı teknikler üzerinde kısa çalışmalar gerçekleştirmektedir. 

Aşağıda var olan listeler sayesinde sizlerde etkili bir satış tekniği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz tüm stratejilerinizi geliştirme aşamasında Pro Tanıtım firması olarak bizlerden yardım talep edebilirsiniz. 

Temel satış teknikleri nelerdir?

Dünya üzerinde var olan tüm işletmeler e-ticaret platformlarının da gelişmesiyle günün her saatine ürün alıp satabilme özelliğine sahiptir. Bu bilgiden hareketle satış uzmanları işletmelerde var olan hizmet ve ürünleri tanıtmak ve onları müşterilere sunmak için teşvik edici türlü teknikler kullanmaktadır. Bu tekniklerden bazılarına aşağıdaki listelerden kolaylıkla erişebilirsiniz. 

1. Telefon veya yüz yüze pazarlama

Telepazarlama olarak da bilinen telefonla pazarlama, yaygın bir satış tekniğidir. Satış uzmanları, önceki ve potansiyel müşterileri, geçmiş satın alımlara dayanarak ilgilenebilecekleri yeni ürünler hakkında bilgi vermek için ararlar. İnsanlar bu aramaları ofisten, çağrı merkezinden veya evden yapabilir.

Yüz yüze satış, müşterilerle yüz yüze olan satış profesyonellerini içerir. Bu, müşterinin bulunduğu yere (örneğin ev, ofis) gidilerek yapılabilir. Bu teknolojileri kullanan profesyoneller, telefon veya yüz yüze görüşme sonunda satış talebinde bulunabilirler.

2. Online veya televizyon

Ürün satmanın diğer iki yolu internet ve medyadır. Satıcılar ürünlerini web sitelerine yerleştirir, böylece tüketiciler bir satış görevlisiyle konuşmak zorunda kalmadan doğrudan web sitesinden satın alabilirler. Satıcılar, ürün web sitelerini kullanmanın yanı sıra, ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek ve satın almak için ilgilenen alıcıları web sitelerine yönlendiren reklamlar yayınlar.

Tedarikçilerin ürün satmasının bir başka yolu da TV'de ücretli reklamcılıktır. Şirketler, ürünlerini tanıtmak için reklamlar oluşturur ve ticari veya bilgilendirici bir reklamın sonunda, ilgilenen müşterilere ürün hakkında daha fazla bilgi edinebilmeleri veya satın alabilmeleri için ziyaret etmeleri için bir telefon numarası veya bir web sitesi verir.

3. Doğrudan posta ve e-posta

Müşterileri aramamak veya yüz yüze görüşmemek, satıcılar doğrudan posta veya e-posta teknolojisi kullandığında ortaya çıkar. Doğrudan posta kullanan satıcılar, mevcut ve potansiyel müşterilerin bir listesini oluşturur ve onlara mektup, katalog ve diğer basılı pazarlama materyallerini postayla gönderir.

E-posta kullanan satıcılar, ürün/hizmetleri ile ilgili bilgileri, şirketin CRM sistemindeki kişi veya kişilerin e-postalarına gönderir. 

Detaylı Satış Teknikleri Listesi

Aşağıda var olan detaylı satış teknikleri listesini dikkatle okuyarak sizlerde işletmeniz içerisinde optimal bir satış tekniği oluşturabilirsiniz. 

  • İnsanların fayda satın almak istediğiniz göz önünde bulundurun.

İnsanlar ürünlerinizi tercih ederken fiziki olarak bir ürünü satın alırlar ancak bununla birlikte ürünlerinizden bir fayda da beklediklerini göz ardı etmeyin. Müşterileriniz sizlerin ürettiği bir ürünü veya hizmeti kullanırken elde edecekleri tüm faydaların detaylı bir listesini oluşturarak müşterilerinize açıkça belirtin. 

  • Sorunları açıkça tanımlayın.

Müşterileriniz ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın alırken hangi sorunlara çözüm bulacağınızı açık bir şekilde belirtin. Bu müşterilerinizin sorunları çözmek için sizlere ödeme yapacaklarını unutmayın. 

  • Sosyal medya ve içerik pazarlama avantajlarını iyi bir şekilde kullanın.

Ürünlerinizi müşterilerinize ulaştırmak için eskiye göre günümüzde çok daha fazla yol bulunmaktadır. Günümüzde hizmet veren sosyal medya platformları ve web siteniz üzerinden müşteri yararına göre şekillendirebilirsiniz. Bu mecralar aracılığıyla müşterilerinizle ilişkiler kurarak çok daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. 

  • Doğru fiyat politikası tercih edin.

Doğru fiyat politikası belirlemek için rakiplerinizin pazar üzerinde var olan fiyat politikalarını analiz edin. Pazar yerlerinde bulunan yüksek fiyatlı bir ürününüz bulunuyorsa müşterilerinize rakiplerinizden fazla hizmet sunmaya hazır olun. Fiyatlarınız ilgili ürünler üzerinde algılanan değeri ile biçimlenmektedir. Ürünlerinizi rakiplerinizden çok daha fazla üstün göstermek için bir nitelik kazandırın. Bu sayede rakiplerinize göre çok daha fazla fiyata ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. 

  • Uygun anlaşma tekniklerini öğrenin.

Müşterilerle yapacağınız uygun müzakere stratejileri sonucunda alıcı ve satıcı tarafta tatmin olacaktır. Bu sayede sağlayacağınız fayda-fiyat politikasıyla birlikte iki taraf için de kazan - kazan durumları söz konusu olacaktır. 

  • Etkili sunumlar yapmaya özen gösterin

Müşteriler ürünlerinizi incelerken etkili ve geçerli sunumlar görmek isterler. Bu faydayı sağlarken sektörde var olan etkili sunum tekniklerini analiz edin ve kullanmaya başlayın. 

  • Müşterinizi kendinize sadık müşteri olarak bağlamayı sağlayın.

Müşterileriniz ürünlerinizi satın aldığı süreç boyunca onlara satış sonrası destek sağlamaya da özen gösterin. Müşterileriniz bir ürünü satın aldığında onlara ürün ile alakalı fikirlerini sorun. Bu sayede onlarla güçlü bir satıcı alıcı ilişkisi kurabilirsiniz. 

Sizlere bu içeriğimizde Etkili Satış Nasıl Yapılır? sorusunun yanıtını verdik. Dilerseniz Pro Tanıtım hizmetlerinizi tercih ederek tüm bu süreçler hakkında detaylı analizlere göz atabilirsiniz.