Kurumsal firmaların iş başvuruları insan kaynakları şirketleri tarafından yürütülür. İnsan kaynakları hizmeti veren firmalar tarafından yürütülen iş mülakatları işe başvuran adaylar için çok zorlu bir süreçtir. Duyurulan iş ilanları arasından size uygun olan bir pozisyona başvurduysanız ön görüşmeye çağrılmanız an meselesidir.
Birçok personel adayı iş görüşmesi sırasında insan kaynakları danışmanlarının nasıl davrandığını merak eder. Profesyonel bir işe alım danışmanı öncelikle sizin için bazı mülakat tekniklerini uygulayacaktır. Bu mülakat teknikleri pozisyona, firmanın personel beklentisine ve insan kaynakları şirketinin işe alım politikasına göre değişecektir.
İş görüşmesinde karşınıza çıkabilecek mülakat teknikleri genel olarak şu şekilde olacaktır;
Stres Mülakatı
İşe alım sürecinde adayları en çok zorlayan mülakat türüdür. Bu süreçte işe alım danışmanları adayın strese girmesini e gerginleşmesini amaçlar. Böylece stres ve gerginlik anında vereceği tepki ölçülür. Görüştüğünüz kişi bir anda sert tepkiler verebilir. Sizi yoracak eleştiriler ve davranışlarla mücadele etmeniz gereken bir mülakat türüdür.
Grup Mülakatı
Toplu bir şekilde işe alım yapacak firmalar için insan kaynakları şirketleri tarafından yürütülen mülakat türüdür. Özellikle bankacılık gibi sektörlerde tercih edilir. Adaylara işe alım uzmanı tarafından verilen bir durum üzerinde adayları fikir alışverişi yaparak çözüm getirmesi istenir. Aday konuşma tarzı, hitabeti ve vücut diliyle rakiplerini geçmeye çalışır.
Yapılandırılmış Mülakatlar
Yapılandırılmış mülakat, planlanmış bir iş görüşmesidir. Görüşme öncesinde insan kaynakları danışmanları spesifik sorulardan oluşan geniş bir liste hazırlar. Görüşme sırasında sizlerden bu listedeki soruları cevaplamanız istenir. Sorularda genel olarak eğitim durumunuz, iş geçmişiniz, deneyimleriniz, karakteriniz ve kişilik özellikleriniz gibi durumları ölçme gayreti söz konusudur.
İş görüşmelerinde en çok karşınıza çıkacak mülakat türlerindendir. İnsan kaynakları danışmanları yoğun bir araştırma sürecine girmeleri gereken durumlarda yapılandırılmış mülakat tekniğine başvurmaktadır.
Yapılandırılmamış Mülakatlar
Yapılandırılmamış mülakat, iş görüşmesi öncesinde planlanmamış olan mülakat türüdür. İnsan kaynakları danışmanı için zorlayıcı olan ve uzmanlık gerektiren bu görüşme aday için stres seviyesinin en düşük olduğu mülakat türüdür.
İşe alım danışmanları yapılandırılmayan bir mülakatı yönetemeyebilir. Bu durumda görüşmede temel nokta farklı yerlere kayabilir. Kurumsal firmaların pek tercih etmediği bir mülakat türüdür.
Panel Mülakatı
Çok büyük firmaların ya da kamu kurumlarının işe alım süreçlerinde en çok tercih edilen mülakattır. Bu görüşmede işe başvuran adayın karşısında birkaç kişiden oluşan bir jüri vardır. İnsan kaynakları şirketleri panel mülakatı yaparken işe alım yapacak firmanın departman yöneticisi ve departmanda görev yapan uzmanlara da jüride yer verirler.
Panel mülakatı adaylar için son derece stresli ve zorlayıcı bir iş görüşmesidir. Adayın eş zamanlı olarak birkaç kişiyi etkilemesi gerekir. Bu yüzden de zorlu geçecek bir iş görüşmesi olacaktır. Personel arayan işletme için en verimli mülakat türüdür. Çünkü gelen adaylar tüm yönleriyle değerlendirilir. Genel olarak karar heyetteki kişilerce oy birliğiyle alınmaktadır.
Detaylı bilgi ve hizmetlerimizi için https://www.protanitim.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.