Eskiye nazaran daha çok tercih edilen insan kaynakları mesleği; bu alandaki etkin mülakat tekniklerin gelişmesi ile beraber son dönemde yaygın bir şekilde tercih edilmeye başlanmıştır. Ancak insan kaynakları mesleğinin bu kadar fazla tercih edilmesi, artık alana çalışacak biri alınırken daha dikkatli ve detaylı inceleme işlemlerin gerçekleşmesini yol açmaktadır. Bu nedenle bu alanda çalışmak için başvuru yapan kişilerin en az 2-3 görüşme gerçekleştirilmesinden sonra işe alınıp alınmayacağını karar verilmektedir. Görüşmelerde artış gerçekleştirirken paralel olarak görüşme saatlerinde de artış yaşanmaktadır. Bu mülakat görüşmelerinde genellikle kişinin mesleki yeterliliği ve kişisel özellikleri ile ilgili pozisyon uygun olup olmadığına dair sorular yöneltilmektedir.
Yapılan görüşme sayıları ve görüşmelerdeki saat sayıları artışa geçtikçe insan kaynakları mülakatına girecek kişiler de tedirgin olmaya başlamaktadır. Bu nedenle kafalarında "İnsan kaynakları mülakatta nelere dikkat eder?” sorusu canlanabilmektedir. İlk etapta şunu söyleyebiliriz ki her iş görüşmesinde olduğu gibi insan kaynakları mülakatına giderken de söylemlerinize önem vermeniz gerekmektedir. Temel görgü kurallarını mutlaka bilmeli, temel görgü kurallarına göre davranışlarınızı sergilemelisiniz. Yöneltilen sorular karşısında üslubunuzu bozmadan net ve doğru cevapları bulup, kendinizi ifade etmelisiniz. Özgeçmişimizin doğru ve güncel olması yine insan kaynakları görüşmelerinde dikkat edilmesi gerekecek hususlar arasında yer almaktadır.
İnsan Kaynakları Mülakatında Nasıl Davranılmalı?
· Yapılan mülakat görüşmek esnasında ses tonunda ve konuşma tarzınıza oldukça dikkat etmelisiniz. Konuşmalarınızda kesinlikle argo kelimelerden uzak, anlaşılır, güven veren, tutarlı ve açık üslupta cümleler barındırmalısınız. Çok hızlı ya da çok yavaş şekilde konuşmamalısınız. İlk görüşmedeyseniz; iş tecrübelerinizden bahsederken teknik jargon ve kısaltmalar kullanmamalısınız. Bunun yanı sıra günlük hayatınızda sıklıkla kullanmış olduğumuz "hmm, eee” benzeri sesleri mümkün olduğunca kullanmalısınız.
· Görüşme esnasında yanınızda taşıdığınız sigara paketi, cep telefonu, gözlük cüzdan ve bunun gibi eşyaları masanın üzerine koymamalısınız. Bu sizlerin iş görüşmesine ne kadar önem verdiğinizi ve kurumsal noktadaki duruşunuzu göstermektedir.
· Başvuruda bulunmadan önce özgeçmişinizi mutlaka güncellemelisiniz. Hatta başvuru yapacak pozisyonunuza yönelik olan ek bilgiler sizlerden isteniyorsa bunları da özgeçmişinizi eklemelisiniz. Mülakat görüşmesine çağırmak için kaliteli ve doğru bir özgeçmiş paylaşmamızın önemli olduğunu kesinlikle unutmamızsınız. Kurumsal bir CV hazırlamak sizlerin her zaman +1 kazamıza yardımcı olacaktır.
· Mülakat görüşmesine gitmeden önce mutlaka gidecek olduğunuz kurum ve görüşecek olduğunuz kişiyle ilgili bilgi edinmeye çalışın. Bir ön araştırma sizi genellikle ön sıraya atacaktır.
· İlk mülakat görüşmesine gidiyorsanız unutmayın ki mülakat yapacağınız kişi ya da kişiler sizleri ilk defa görecektir. İlk izlenim her zaman önemlidir. Giyecek olduğunuz kıyafetler hatta takacak olduğunuz kemer bile detaylı bir şekilde işveren ya da mülakatı yapan kişi tarafından incelenecektir. Bu nedenle giysilerinizin temiz, özenli ve ütülü olduğundan emin olmalısınız.
· Mülakat görüşmesi esnasında samimi, dürüst nazik, tutarlı ve kurumsal bir üslup kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu tutumunun yanı sıra karşı tarafın sözünü ya da cümlesini de kesmemeye dikkat etmek önemlidir. Asla kendiniz ya da iş hayatınız ile bilgi saklanmamalı, yanlış bilgiler vermelisiniz.
· Yapacak olacağınız mülakat görüşmesine dakikasında gitmeniz önemlidir. Özellikle ilk kez o şirket ya da kişi ile bir mülakat görüşmesi gerçekleştiriyorsanız; mülakat görüşme saatinden yarım saat daha önce gitmeye çalışın.
· Mülakat esnasında göz teması kurmaktan asla çekinmeyin. Anlattıklarınızı göz teması kurarak aktarırsanız, karşı tarafta özgüven sahibi bir kişi izlenimini kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra mülakatın gerçekleşecek olduğu odaya girerken eğer kişiyle beraber giriyorsanız, ilk önce karşı tarafın oturmasını beklemelisiniz. Karşı taraf oturduktan sonra kişinin tam karşısına oturmaya özen göstermeniz hanenize +1 puan yazdırmanıza sebebiyet verecektir.
Detaylı bilgi almak ve hizmetimizi incelemek için İnsan Kaynakları Yönetimi adlı sayfamızı inceleyebilirsiniz.