İş görüşmesi, işe başvuran kişi için çok önemli bir ayrıntıdır. Çünkü başvurduğu nitelikli bir iş görüşmesi için çok sayıda kişi arasından görüşmeye çağrılmanın verdiği bir heyecan vardır. Belki de hayatımızda çok az deneyimlediğimiz iş görüşmelerinde kendimizi nasıl tanıtacağımız konusunda bir fikrimiz olmayabilir. Bu rehberde bir iş görüşmesinde kendinizi tanıtırken üzerinde durmanız gereken bazı noktalara değineceğiz.
Öncelikle iş görüşmesinde başarılı bir grafik çizmek istiyorsanız görüşmeye gitmeden önce ayna karşısında çalışmalısınız. Kısa bir etkinlikle kendinizi tanıtırken nasıl göründüğünüze bakabilirsiniz. Böylece görüşme sırasında nasıl davranacağınızı da planlayabilirsiniz. Unutmayın, kurumsal bir firmaya ait iş ilanına başvurduysanız karşınızda donanımlı bir işe alım danışmanı olacaktır.
Kendinizi Ayrıntılı Şekilde Tanıtarak Başlayın
Bir iş görüşmesinde öncelikle görüşmeyi yürüten danışman ve firmaya ait katılımcılar sizi tanımak isteyecektir. Bu yüzden ilk olarak kendinizden bahsederek konuşmaya başlayın. Kendinizi ayrıntılı şekilde tanıtın. Ancak iş görüşmesinde kişilerin yaptığı en büyük yanlışların başında gereksiz ayrıntılara girmek geliyor.
Kendinizi tanıtırken daha önceki çalışma deneyimleriniz, aileniz hakkında bazı genel bilgiler, hobileriniz, eğitim durumunuz, kişisel özellikleriniz gibi konulara değinebilirsiniz. Bu konuşmanın amacının karşı tarafın sizi tanıması olduğunu unutmayın. Ayrıca hayatınızla ilgili rahatsız olduğunuz kısımlar varsa paylaşmamayı seçebilirsiniz.
Eğitim Hayatınız Bir Fırsat Olabilir
Her işletme geleceğine yönelik doğru yatırımlar yapabilmek için eğitim hayatı başarılı bir personelle çalışmak ister. Ayrıca işe alım için duyurulan pozisyona uygun bölümlerden mezun olan bir kişi her zaman avantajlıdır. İş görüşmesinde öne çıkmak istiyorsanız eğitim hayatınızdan bahsedebilirsiniz. Nitelikli bir diploma, yüksek bir diploma notu rakiplerinizin önüne geçmenizde bir fırsat yaratabilir.
Deneyimli Kişiler Çoğu Zaman Tercih Sebebidir
Bir firma için personel seçiminde en önemli konulardan biri tecrübedir. Her yönetici ya da işveren bir personel işe alırken o alanda deneyimli bir kişiyle çalışmak ister. Çünkü deneyimi az olan bir kişi hem eğitim süreci hem de oryantasyon sürecini tamamlayacaktır. Bu da hem maddi hem de manevi bir kayıp olarak görülebilir. İşe girebilmek istiyorsanız görüşme sırasında geçmiş deneyimlerinizden bahsedin.
Güçlü Taraflarınızı Öne Çıkarın
İşe alım danışmanları iş görüşmesi sırasında karşısındaki işinin güçlü yanlarını görmek ister. Bu yüzden özellikle işe seçilmenize yardımcı olacak güçlü yanlarınızı öne çıkarın. Ancak burada yapılan en büyük hataların başında da güçlü taraflarını öne çıkarmak isterken abartıya kaçmak oluyor. Bunu yaparken kesinlikle abartmayın. Gerçekçi anlatımlar ve ifadelere yer verin.
Zayıf Yanlarınızı Anlatmaya Çekinmeyin
İnsan olan her yerde hata vardır. Zayıflıklarını kabul etmek büyük bir erdemdir. Bu yüzden iş görüşmesinde kendinizi tanıtırken zayıf yönlerinizden de bahsetmeyi ihmal etmeyin. Özeleştiri size işin kapılarını aralayabilir.
Aradığınız işi bulmak ya da firmanız için doğru personeli seçebilmek için Pro Tanıtım tarafından verilen insan kaynakları hizmetine başvurabilirsiniz.