Şirketlerde, özel işletmelerde ya da devlet kurumlarında çalışmalarını gösteren işçilerin maaşlarının detaylı hesaplanmasını muhasebeler sağlamaktadır. Personel maaşlarının detaylı biçimde hesaplanmasını gösteren belgeler ise bordro olarak tanımlanır. Hesaplanma işlemlerinin yapılmasına da bordrolama adı verilir. Damga vergisi, SGK gelir vergisi ve asgari geçim indirimi gibi birçok vergi çeşitlerinin hesaplanması da bordro uygulamaları olarak nitelendirilir.
Genel olarak bordro, bir hesabın tüm ayrıntılarının gösterilmesi için hazırlanmış çizelgedir. Bu çizelgenin oluşturulma süreci bordrolama, işlemlerin hesaplanması ve iş kalemlerine ise bordrolama uygulaması denmektedir. Maaşlı personel çalıştıran tüm kurum ve kuruluşlar bordro yapmak zorundadır.
Bordrolama Uygulamaları Ne İşe Yarar?
Bünyesinde maaşlı personel çalıştıran tüm kurum ve kuruluşlar, ay sonunda maaşların ve maaşların yanı sıra ek ücretlerin doğru hesaplamasını yapmaları gerekmektedir. Bu süreci yasal hale getirerek ilgili kurumlara doğru bilgiyi vermesi gereken kurum ve kuruluşların aksi takdirde eksik maaş ödemesi veya vergi kaçırma gibi durumlarla karşılaşma ihtimalleri vardır. Bordrolama uygulamaları sayesinde personel için verilen tüm maaş ve ek ücret hesaplamaları doğru biçimde gerçekleştirilmekte ve gelir, gider dengesi de doğru biçimde hesaplanmaktadır. Böylelikle şirketler, kurumlar ve kuruluşlar aylık, yıllık raporlamalarını bu çizelgeler neticesinde daha iyi biçimde oluşturabilir.
Bordrolama Uygulamaları Eğitimi?
Bordro ve bordro uygulamaları kapsamınca eğitim almak isteyen kişilerin muhasebe ile alakalı bölümleri tercih etmesi gerekir. Bununla birlikte online bordrolama uygulamaları eğitimi de yine bu kapsamda değerlendirilebilir. Bordrolama uygulamaları eğitimlerine gerek online gerekse de yüz yüze olarak katılım sağlayan kişiler eğitim süresince bordro işlemlerine ilişkin tüm hesaplamaları ve doğru yöntemleri öğrenecek olup eğitimi başarıyla tamamlamasıyla birlikte sertifika almaya hak kazanacaktır.
· Bordrolama uygulamaları eğitimine ise şu kişiler katılım sağlayabilir:
· Muhasebe departmanında aktif olarak çalışanlar
· İnsan kaynakları departmanında aktif olarak çalışanlar
· Bordrolama alanında uzman olmak isteyenler
· Muhasebe alanında kariyer yapmak isteyenler
· Mesleki gelişim göstermek isteyenler
· Bordrolama Uygulamaları Sertifikası
Bordrolama uygulamaları eğitimlerine katılarak başarılı olan kişiler eğitim sonunda sertifika almaya hak kazanır. Bordrolama uygulamaları sertifikası ise şunlara yarar:
· Bordrolama alanındaki yetkinliğin belgelenmesi
· Kişinin eğitime ve gelişime açık olduğunu gösterir
· İş başvurularında dikkat çeker
· İş görüşmelerinde olumlu etki bırakır
Muhasebe departmanında kariyer yapmak veya bu alanda gelişim göstermek isteyen kişiler bordrolama uygulamaları eğitimlerine katılarak bilgi, birikimini artırıp gelişim gösterebilir. Eğitimler neticesinde de sertifika alarak bu alandaki yetkinliğini belgeleyip bu alandaki iş görüşmelerinde bir adım öne çıkabilir.