Pazarlama Yönetimi Sürecinin Aşamaları Nelerdir?

02 Şubat 2022
pazarlama_yonetimi_surecinin_asamalar_nelerdir

Pazarlama yönetimi sürekli değişen, uzun vadeli ve dinamik bir yapıdır. Pazarlama yönetimi sürecinin aşamaları da bu bağlamda sürekli değişebilir. Fakat değişmez kriterler de vardır. Bu adımlara geçmeden önce stratejik pazarlama yönetimi sürecinin hedeflerinden bazıları;

· Çalışanların verimliliğini arttırmak,

· Üretken ve dinamik bir iş birliğini teşvik etmek,

· Ölçülebilir amaçlar kurmak,

· Sonuçları izlemek,

· Şirketin verimliliğini optimize etmektir.

Pazarlama yönetimi konusunda akla gelen ilk isim Philip Kotler’in pazarlama süreci aşamaları 5 ana kademede incelenmektedir. Bunlar;

· Araştırma

· Kesimlere Ayırma, Hedef Belirleme, Konumlandırma – Stratejik Pazarlama

· Pazarlama Karışımı (4P) – Taktik Pazarlama

· Yürürlüğe Koyma

· Kontrol

Araştırma

Pazarlama yönetim süreci kademelerinden ilki araştırmadır. Bir pazarlama yöneticisi önce pazarlama fırsatları belirlemek için çevreyi analiz eder ve araştırmalar yapar. Ardından hedef pazar talebini ve gelecekteki potansiyeli tahmin etmek için pazarla ilgili bilgi toplar. Burada pazarlama ekibi hedef müşterilerini, ihtiyaçlarını, sorunlu noktalarını ve bir ürün veya hizmeti çözüm olarak nasıl sunacaklarını tam olarak analiz edecektir.

Hedef Belirleme – Stratejik Pazarlama

Stratejik pazarlama adımına geldiğimizde ise şirket yönetimi araştırma sonuçları kapsamında hangi departmanın daha ağırlıklı olarak atılım yapacağına karar verilir. Burada analizin üzerine hedef belirleme kısmında kesimlere ayırma uygulanır. Pazarda hangi kesime hitap edilebileceğine dikkatli bir şekilde karar verilir. İşletme, mevcut hizmet ya da malın öne çıkan özelliklerini, avantajını, üstünlüklerini ve farklılıklarını belirler.

Taktik Pazarlama

4P olarak adlandırılan Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Yer/Dağıtım), Promotion (Tutundurma) adımları devreye girer. Ürün, pazar kesimine sunulan teklif ve hizmetin tamamıdır. Fiyat ise ürün ve hizmet için ödenen bedeldir. Yer; hedeflenen kesime ürünün kolaylıkla ulaşılabileceği gerekli düzenlemelerin yapıldığı alandır. Tutundurma; ürünle ilgili hedef kitleyi bilgilendirmek, hedef kitleyi bunlar konusunda ikna etmek amacıyla uygulanan halkla ilişkiler çalışmalarıdır.

Yürürlüğe Koyma

Yürürlüğe koyma yani uygulama, pazarlama yönetimi sürecindeki en önemli adımdır. Pazarlama stratejisini ve planları eyleme geçirmek ve tüm pazarlama amacına ulaşacak şekilde yürütmektedir. Planlama, stratejiyi nasıl ve ne zaman başlatacağınızı belirleyerek uygulama sürecine başlayabilirsiniz. Reklam, satış promosyonu, halkla ilişkiler gibi çeşitli yöntemlerle ürün ve hizmetler hakkında müşterileri ikna etmektir.

Kontrol

Kontrol kademesi pazarlama yönetimi süreci aşamalarını sonuncusudur. Kampanyanın ilerlemesini izlemek ve takip etmektir. Bu adımda planlama ve strateji oluşturmanızın sonuçlarını düzenli olarak analiz edebilir ve ölçebilirsiniz. Ölçümleri değerlendirerek istediğiniz sonuca ulaşıp ulaşmadığını görebilirsiniz. Kontrol aşaması yalnızca sizin şirketiniz için yapılan bir gözlem değildir. Kontrol kademesi aynı zamanda rakiplerin hareketlerini takip etmek ve sektörde nerede konumlandırmanıza dair iyi bir fikir edinmek için gereklidir. Ürünün başarısı, piyasadaki benzer ürünlerin fiyatını nasıl etkiler gibi sorulara yanıt verir.

Bu beş adım tamamladığında pazarlama yönetimi süreci de tamamlanmış olur. Özellikle teknolojinin gelişmesi nedeniyle pazarlama yönetim süreçleri çok daha kolay hale gelmiştir. Fakat bu noktada destek almak ve pazarlama profesyonellerine güvenmek şirket için karlılığın vazgeçilmezidir.

Büyük ya da küçük tüm işletmelerin arkasında doğru bir pazarlama yönetim süreci vardır. Doğru bir süreç yönetimi ile hedeflerinizi etkin ve verimli bir şekilde yürütebilir ve gerçekleştirebilirsiniz. Pazarlama kavramı, uzun vadeli, sürekli olarak gelişen ve dinamik bir parçadır. Her firma, sürekli bir memnuniyet düzeyi sağlayarak müşterilerin değişen ihtiyaçları ile karşılaşmaya hazır olmalıdır.

Merchandising ve doğrudan pazarlama konularında uzman kadrosuyla Pro Tanıtım ihtiyacınız olan zaman tasarrufuna, işgücüne ve takip edilebilirliğe sahiptir. Hemen iletişime geçerek pazarlama yönetim süreci hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.