Bir ürünün daha fazla satışı olması için sektörler tarafından epey tercih edilen yöntemler arasında reklamlar bulunmaktadır. Reklamlar bir malı veya hizmeti daha geniş kitlelere tanıtarak, beğenmelerini sağlar ve o mal ya da hizmetin daha fazla tercih edilmesinde katkı yaratır. Bununla beraber ürün veya hizmetin satılmasını ve tutulmasını sağlamak için medya araçları ile sözlü, yazılı veya görseller ile yapılan bir türlü tanıtmadır. Günümüzde acımasız bir rekabetin bulunmasıyla piyasadaki reklam, mal ve hizmetlerin tanıtımı ve tutulması için vazgeçilmez araçlar arasında yer almaktadır. Reklamların tüketici üzerindeki etkisi cinsiyete, medeni hale ve gelir durumuna göre değişmektedir. Genellikle izleyicileri, dinleyicileri veya okurları ikna etmek amacı ile kullanılır. Satın alma noktasında reklamların etkisi bazı özellik ve beğenilere göre değişkenlik gösterse de insanlar üzerindeki etkisi yoğundur. Ürün veya hizmetlere yönelik yapılan reklamlar online ortamlarda daha fazla yankı bularak tüketici davranışlarını etkiler. Bununla beraber reklamlara yönelik yapılan yorumlar da tüketicinin düşüncelerini etkilemektedir. Aynı zamanda hizmet sektörleri, çevre üzerinden tüketiciye ürünü, en hızlı ve yaygın tanıtabilmenin çalışmasını hala sürdürmektedir.
Tüketici Davranışlarını Etkileyen Faktörler
Günümüzde klasik yöntemlerin etkisi tüketici üzerinden yavaş yavaş düşmektedir. Ürün veya hizmetlerin tanıtım yerini reklamlar almış ve tüketiciye daha hızlı ulaşmasını sağlamıştır.
Tüketici davranışlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.
· Yaş, cinsiyet, gelir durumu ve bulundukları konumlara göre değişkenlik gösterir. Bu unsurlarda kendi aralarında kırımlara uğrar. 18-25 yaş aralığı ürünün beklenti ve isteklerini etkilerken, 25-40 yaş aralığında ise ürünün beklentileri değişir.
· Diğer tüketici davranışlarını etkileyen konu ise sosyal faktörlerdir. Kişinin bulunduğu sosyal konuma göre değişikliler gösterir. Sosyal statüleri, aileleri, arkadaş ortamları, satın alma kararlarını etkiler.
· Bireyin kişisel durumları da satın alma kararlarını etkilemektedir. Belli bir ürüne veya hizmete duyulan ihtiyaç kişinin şahsi veya farklı bir durumuna göre değişir. Yaşanan herhangi bir sorun, ürünlere bakış açısı, maddi durumu gibi şeyler kişinin, kişisel faktörlerini oluşturur.
· Ürünün tasarımı, üründe yapılan kampanya ve fırsatlar, müşteriye sunulan hizmet, fiyatı, kullanıcı deneyimleri ve satış esnasında müşteriye sunulan ekstra hizmetler, ürünü satın almayı doğrudan etkileyen faktörlerdir.
· Satın alma kararları, markanın sunduğu pazarlama çalışmaları da faktörleri etkilemektedir.
· Tüketici davranışları içinde, insanların yaşadıkları kültür de etkilemektedir. Sosyal sınıf, din, kültürel ilgi alanları, bir yere ait hissetme duygusu kültürü belirleyen unsurlardır.