Doğrudan Pazarlamanın Amacı Nedir?
İngilizcesi "direct marketing” olan doğrudan pazarlama; işletmelerin ya da şirketlerin araya hiçbir aracı koymadan çeşitli yöntemler dahilinde müşteriler ile birebir olarak pazarlama yapması durumudur.
Doğrudan pazarlama, kitle iletişim araçları gibi üçüncü taraflar yerine doğrudan iletişime veya bireysel tüketicilere dağıtıma dayanan herhangi bir pazarlamadan oluşur. Posta, e-posta, sosyal medya, müşterilere katalog göndermek veya mesajlaşma kampanyaları kullanılan bu dağıtım sistemlerine örnek olarak verilebilir. Genellikle aracıyı ortadan kaldırdığı için doğrudan pazarlama olarak adlandırılır.
Doğrudan Pazarlama Nasıl Çalışır?
Doğrudan pazarlama kampanyaları, medya yayınları veya kitle iletişim araçları gibi üçüncü bir tarafça yürütülen geleneksel halkla ilişkiler kampanyalarının aksine hedef kitlelerle doğrudan iletişim kurmak için bağımsız olarak çalışır. Doğrudan pazarlamada şirketler, mesajlaşmalarını ve satış konuşmalarını sosyal medya, e-posta, posta veya telefon/SMS kampanyaları yoluyla iletirler.
Müşteriyle doğrudan iletişim kuran firmalar hem müşterilerin tepkilerini ölçümlemiş olur hem de bir sonraki pazarlama adımlarını buna bağlı olarak daha sağlam atmış olur çünkü müşteri istek ve beklentileri bu nedenle ilk ağızdan direkt olarak ölçümlenebilmektedir.
Doğrudan pazarlama örnekleri kapsamında faaliyetlerine yeni başlamış olan bir yayın ya da derginin müşteri kitlesine uygun yaş kategorisine sosyal medya üzerinden reklamlarını sunması örneği ele alınabilir. Nitekim bir bölgede yeni açılan bir işletmenin müşterilerine doğrudan ulaşması için el broşürü hazırlaması da örnek olarak değerlendirilebilir.
Doğrudan Pazarlamanın Avantajları
Doğrudan pazarlama, hedef kitle ile doğrudan bağlantı kurmak için en popüler ve etkili pazarlama araçlarından biridir. Doğrudan pazarlama, özellikle televizyon veya internet reklam kampanyaları için ödeme yapamayacak kadar kısıtlı bir bütçeye sahip şirketler için oldukça tercih edilen bir pazarlama yöntemidir.
Özellikle dünya dijital platformlar aracılığıyla giderek daha fazla birbirine bağlı hale geldikçe, sosyal medya müşterilere pazarlama yapmanın etkili bir yolu haline geliyor. Dijital kapsamda doğrudan pazarlamanın çeşitli avantajlarından söz etmek mümkündür. Bunlar avantajlara örnek verecek olursak:
· Uygun maliyetler ile pazarlama yapabilmek
· Çalışmaları değerlendirmek
· Yüksek hedeflere ulaşabilmek
· Eski müşterilere yeniden ulaşarak, pazarlama yapabilmek
· Yeni pazar alanlarını keşfetmek
Doğrudan pazarlamanın avantajları arasında herkese sunulan toplu reklamcılığın aksine, doğrudan pazarlama yalnızca şirketinizin ürününe ilgi duyduğundan veya ihtiyaç duyduğundan şüphelenilen kişilere, onlar hakkında toplanan bilgilere dayanarak sunulur.
Doğrudan pazarlamanın daha başarılı olmasının diğer nedenleri şunlardır:
- Mesajı kişiselleştirebilir, alıcının sadece kendisi için olduğunu hissetmesini sağlayabilirsiniz.
- Satın alma olasılığı yüksek olan alıcılara pazarlama yapmak daha uygun maliyetlidir.
- Daha yüksek bir yatırım getirisine sahiptir. Çünkü başlangıçta hedeflenen bir müşteri listesine satış yapma olasılığı daha yüksektir.
Doğrudan pazarlama örneklerini ve yöntemlerini farklı şekilde ele alabiliriz. Bu doğrudan pazarlama yöntemleri:
- E-posta Pazarlama: Mevcut veya potansiyel bir müşteriye e-posta yoluyla promosyon mesajları, özel teklifler ve diğer bilgileri göndermek.
- Doğrudan Posta: Mevcut veya potansiyel bir müşteriye promosyon postaları, kataloglar, broşürler ve diğer materyallerin gönderilmesi.
- Telefonla pazarlama: Ürün veya hizmetleri tanıtmak için mevcut veya potansiyel müşterilere telefon görüşmeleri yapmak.
- Mobil Pazarlama: Tüketicilere SMS metin mesajları, mobil uygulamalar ve diğer mobil teknolojiler aracılığıyla ulaşmak.
- Sosyal Medya Pazarlaması: Ürün ve hizmetleri tanıtmak için Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını kullanmak.
Doğrudan Pazarlama Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi doğrudan pazarlamada da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalara örnek verecek olursak:
Pazarlanacak olan ürünler veya hizmetler müşteri ihtiyacına uygun olmalıdır. Ürünün pazarlanacağı hedef kitle bu doğrultuda doğru bir şekilde oluşturulmalıdır.
Tüketici,kendisini özel hissettirecek ifadelere veya tasarımlara daha çok dikkat eder ve bu duruma bağlık olarak kendisini değerli hisseder. Bu durum da tüketici ve marka arasında güvenli bir bağ oluşturmaktadır. Bu yüzden, tasarımlar ilgi çekici ve özel olmalıdır.
Özellikle müşteriye ulaşma kanalı online olarak tercih edildiğinde müşteri için inandırıcı ve güvenilir olunması gerekmektedir.
Müşteriyi ürünü veya hizmeti satın almasına ikna etmek için; ikna edici dil ve yöntemler kullanılmalıdır. Pazarlanacak ürünün hedef kitlesine ulaşılan kanallarda tüketici zihninde ihtiyaç vurgusu yapılmalıdır.