Geri Bildirim (Feedback) Nedir?

06 Temmuz 2022
feedback_nedir

Bu başlığımızda günümüzde sıkça karşılaştığımız 'Geri Bildirim (Feedback) Nedir?'  konusuna sizler için değineceğiz. Geri Bildirim bi diğer adıyla Feedback, hayatımızda artık hemen hemen tüm konularda karşımıza çıkmaktadır. Feedback tüm iş hayatında aslında bizler yani çalışanlar için önem arz eden bir konudur.

Geri Bildirim (Feedback) Nedir?

Örneğin çalışma hayatında geri bildirimin önemimden bahsetmek gerekirse, Bir firma ya da kişi bir mal, ürün üretiyor olsun. ürettiği ve satışa sunduğu bu ürünle ilgili her zaman kusursuz olmasının peşinden koşmalıdır. Bunun için sattığı ürün ile ilgili müşterilerinden mutlaka geri bildirim yani feedback almalıdır ki, herhangi bir sorun, kusur ya da eksiklik varsa onu mutlaka ortadan kaldırmalıdır. Bu sebeple özellikle ticaret hayatında Geri Bildirim (Feedback) önemli br noktadadır.

Feedback kelimesi köken olarak ingilizcedir. Türkçeye ise 'Geri Bildirim' olarak çevrilir fakat günümüz iş hayatında genel de Geri Bildirim değil, Feedback hali kullanılmaktadır. Geri Bildirim (Feedback) aslında bir işin ya da durumun, işi yapan kişiye karşı sistemsel olarak geri dönüşüdür diyebiliriz. Daha açıklayıcı olmak gerekir ise bir firmanın ürettiği mal ya da hizmetinin, kullanıcı tarafından değerlendirilip yine firmaya şikayet, eleştiri ya da öneri gibi yorumlarla geri dönmesidir.

Geri Bildirim tüm iş hayatında büyük önem arz eder. Sadece büyük çaplı işletmeleri değil, tüm orta-küçük işletmeleri kapsamaktadır. Eğer yapılan işte başarılı olunmak isteniyorsa iş hayatında bulunan argümanları doğru ve yerinde kullanmak çok önemlidir.  Örneğin küçük çaplı bir web siteniz bile varsa burada kullanıcı ya da okuyucuların sizlere geri bildirimi sizin için önemli olmalıdır. Geri Bildirimin (Feedback) asıl ve en büyük amacı kullanıcı ya da müşterinin aldığı mal veya hizmetten memnun kalmasıdır. Eğer üretici ya da satıcı geri bildirimi yerinde ve doğru kullanıp önem verirse, işletmesinin ilerlemesi ve başarı basamaklarını çıkması için en doğru yolu izlemiş olacaktır. Önemli olan iş dünyasında çalışıyorsanız Feedbackleri asla kişiselleştirmemektir. Kullanıcı ya da müşteri, size aldığı  mal veya hizmet ile ilgili feedback yapıyor ise bilmelisiniz ki bu yorum sadece mal ya da hizmet içindir. Durumu asla kişisel olarak algılamamak firmalar için daha doğru olmaktadır.

Kullanıcı ya da müşteri de geri bildirim yaparken, her durumda kibar olmalıdır. Aldığı hizmettin ya da ürünün herhangi bir noktasından şikayetini söylerken her zaman anlaşılır ve akıcı bir dil kullanmalıdır. Gerçek ve doğru bir geri bildirim (feedback) süreç, geri bildirim ve bu geri bildirimden sonra yapılması gereken düzeltme çalışması gibi 3 başlıkta incelenebilir.

Firmalar Geri Bildirim (feedback) sayesinde her zaman eksik yada hatalarını görmektedir. Bu sebeple hayatalar veya eksikler giderildiğinde olumsuz geri bildirimler azalacak ve paralel olarak şirket başarısı artmış olacaktır. Kısacası Geri Bildirim (feedback) her zaman firmaya, kişiye ya da şirkete katkı sağlamaktadır.