İnsan kaynakları mesleği birçok kişi tarafından üstlenilen bir meslektir. Bu mesleğin pek çok zorlu yanı da bulunmaktadır. İş güvenliğinden, personel alımına, hakları eşit seviyede gözetmeye kadar pek çok görevi bulunmaktadır. Çalışan ve çalışanların verimliliği için sorumluluk alma görevlerinde önde gelen bir birimdir. Çalışanlar arasında şeffaflığı sağlayan ve adil bir şekilde yan haklarını koruyan kişilerdir. İnsanlar arasındaki uzlaşmayı sağlayan bir birim dalıdır. İşletmelerin bir malın hizmetini üretebilmek için veya pazarlayabilmek için o işin organizasyonunu üstlenen kişilerdir. Şirketteki tüm birimi ilgilendiren ve bu birimlerde yer alan personelin organizasyonunu sağlayan kişi/birimdir. İnsan kaynakları nedir sorusunu soran birçok gence hitaben; kısaca işletmede gereken insan kaynağının sağlanması, işe alım süreçlerinde eksikliğin giderilmesi, organizasyonu yapılan görevlerin planlanması gibi görevleri üstlenmektir. Bu organizasyonların yönetilmesi için belirli politikaların görevlerini yöneten disiplinli bir birimdir. Bu görevlerin yanı sıra, firmada insan kaynağının yönetilmesi ve iş süreçlerinin ilerlemesi gibi görevleri de bulunmaktadır. İnsan kaynakları elemanı olabilmek için üniversite okuma zorunluluğu bulunmaktadır. İnsan kaynakları yönetimi, çalışma ekonomisi, işletme gibi alanlardan mezun olmak gereklidir.
İnsan Kaynaklarının Görevleri Nelerdir?
İnsan kaynakları uzmanları sadece işe alım yapan görevliler değildir. Gelişen işletme birimlerinin değişen iş süreçlerinin planlaması gibi pek çok görevleri bulunmaktadır. Sıkça sorulan insan kaynaklarının görevleri nelerdir sorusunu şu şekilde cevaplamak doğru olacaktır.
· İşe alımı yapılacak insanların veya çalışanların iş tanımlarını belirleyen
· İş başvurusunda bulunan personellerin eğitim durumlarını gözlemleyen ve deneyimlerini incelemek
· Referans aramalarını gerçekleştiren ve ilgili kişilerin referanslarını kontrol etmek
· İşe alınan veya reddedilen personelleri bilgilendirmek ve bu durumda rapor hazırlamak
· Firmanın hedeflerine yönelik planlamalarda bulunmak ve iş gücünü maksimum seviyeye çıkartmak için çalışmalar yürütmek
· İnsanlar arasında arabuluculuk yapmak ve insanların problemlerini gidermek
· Şirketin disiplin kurallarını doğru bir şekilde işlemesini sağlamak gibi pek çok alanda görevlendirilmiş bir birim dalıdır.
· Hızlı ve çevik olması aynı zamanda birçok fazla işi ayna anda yürütebilmesi gereklidir.
· Şirket menfaatine uygun, stratejik bir bakış açısının bulunması lazımdır.
· Kurumun iş ihtiyacına uygun ilanlar hazırlamak gibi görevleri bulunmaktadır.
Detaylı bilgi için https://www.protanitim.com/insan-kaynaklari-yonetimisayfasını ziyaret edebilirsiniz.